Nordlys på Læsø

Det meste af Danmark gik i selvsving de sidste par dage af februar 2023, hvor der var udsigt til nordlys over Danmark. Medierne kogte over med forudsigelser og foto af lyset efterhånden som det skete. Jeg må med på bølgen og skulle alligevel til Læsø, så ud over ravjagt var der basis for “nordlysjagt”.

Er der Nordlys i Danmark? Det korte svar: Ja!

Læsø er en fin ø af mange gode grunde! Hvis man interesserer sig for astronomi og vil se / fotografere astronomi objekter er Læsø rigtig god pga. lav eller ingen Lysforurening. Sjovt nok er det samme godt for nordlys. Det mindre sjove idag, er månen har bestemt sig for at oplyse det hele.

Tidligere på dagen havde jeg fået at vide at jeg skulle til PPL Skill Test på fredag, altså afsluttende prøve før jeg får certifikat til at flyve små privatfly, noget der har stået på et stykke tid og jeg glæder mig til at få færdiggjort. Derfor ville jeg helst blive hjemme og læse op på teorien, men jeg besluttede alligevel mandag aften ved 22 tiden at tage afsted fra vores sommerhus på Læsø og op til Storedal, første for at finde rav og efterfølgende prøve om jeg kunne finde nordlyset dels synligt, dels via mine kameraer, som var forberedt mht. setup.

På P-Pladsen ved Storedal holdt der en 3-4 biler, helt unormalt, der plejer at være helt tomt om aftenen på denne tid af året. Jeg gik ned på stranden og mod øst, intet rav, så efter en km gåtur stoppede jeg op og kiggede mod nord. Der var lidt grå skygger der bevægede sig og jeg regnede med det var skyer, men det var kun mod nord, så måske det var Nordlys? Gang i det lille kamera, et Canon Power Shot G7X og det blev monteret på et lille discount stativ, Blænde 2.8, 8 sec og ISO 1600

Mod nordvest, ISO 1600, 8 sec og blænde 2.8, Frederikshavn i baggrunden til venstre og div. skibe på havet. Nordlyset er tydeligt med flotte farver, men lidt grumset kvalitet
Mod nordøst

Mod vest, hvor Orion er tydelig, ligesom 7 stjernen til højre for månen.

OK, der så Nordlys og kameraet viste tydeligt farven i preview, men for det blotte øje var det blot gråt. Helt som forventet. Jeg pakker kamera og stativ sammen igen og tilbage til bilen efter det andet kamera. Her stiller jeg mig op på en lille bakke, tæt på P Pladsen. Der er kommet flere biler og er noget lys fra dem – ud over det månen leverer

Kamera er et Canon R5, med en 24-70 mm zoom og jeg bruger 24 mm, f2.8, ISO 1600, og 8 sec. Dog forsøges også med andre ISO værdier og tider. Det hele monteret på stativ og med trådudløser – og nej ingen blitz 🙂

Her fra bakken, kan jeg i perioder visuelt se nordlyset med røde og grønne farver eller rettere nuancer. Med kameret og preview er det meget tydeligt, så gang i en større foto serie, hvor de bedste er indsat nedenfor, uden de store kommentarer. For nu lige at træde i det, sender jeg en SMS til Jonna, bare så hun ved at der er Nordlys – vel videnden hun er på arbejde i Aalborg – nogen skal jo holde samfundet igang og som sygeplejerske er hun udvalgt idag.

Mod NNW, flotte farver, kvaliteten er ikke helt i top, der er lidt rystelser
Og mod NNE
Mod Nord
Igen mod NNW, men med mere forgrund
Og så det sidste med gode farver.
Ud over månen driller er der også en konstant kørsel til og fra P Pladsen.

Konklusion

Hvad tænker jeg så? Jo sjovt at se Nordlys og så i Danmark – det er stort. Også sjovt at fotografere det, men ærgerligt jeg ikke havde noget med lavere f forhold og lave brandvidde. 10-15 mm havde været meget bedre end 24 mm. Ligeledes f1.8 eller lavere end de f2.8 jeg nu engang har.. Anyway flere penge – flere objektiver 🙂

Sidste ting er månen, næste gang må det gerne være helt uden måne, fremfor fuldmåne der lyser det hele op. Dette er også hovedårsagen – tror jeg – til de lidt kedelige farver i ovenstående.

Og sidste kommentarer: Jeg bestod PPL Skill testet i fredags!