RC10 – Rens igen igen

Nu er det jo næsten vinter og efter en del foto, tror jeg at spejlene trænger til en gang rens.

Se også tidligere indlæg: http://bondoandersen.dk/wpmba/2016/01/31/rens-af-rc10/

jeg har fundet en simpel metode der virker – i hvert fald for mig med et RC10.

Rens kræver at teleskopet adskilles, men ikke til atomer.

Sekundær.

Dette kan demonteres UDEN at skulle selve teleskopet i atomer. Spejlholdere drejes ganske simpel af og kan pilles ud.

Sekundært spejl til RC10

Rens sker ved at fjerne den lille ring der holder spejlet (ligger til højre for spejlet i ovenstående foto). Dernæst børstes spejlet rent for løst snavs – jeg bruger en foto “puster” med børste.  Sidst hældes nogle dråber Vortex optik rens ud over spejlet og der “gnubbes” med en finger. Det hele fjernes med en blød, fnugfri køkkenrulle.

Efter rens sættes det hele plads, bemærk der sidder en modspænde ring der skrues tilbage, når spejlholderen er helt på plads. Pga. RC konstruktionen er afstanden imellem primær og sekundær helt afgørende, men hele konstruktionen er meget solid, så jeg tror det passer sammen og rens betyder ikke at man rører ved stille skruen for afstanden

Før:RC10 sekundær, før rens

Efter:RC10, sekundær, efter rens

Primær Spejl.

Demontering af dette er sådan set nemt nok, det tager bare lidt tid. Se evt. linket ovenfor.

Der er ligeledes MEGET snavs på hoved spejlet. Renseprocessen er meget som sekundær, dvs.: 1) fjern løst snavs vha. en børste. 2) nogle dråber Vortex rens på hele spejlet, 3) gnub med fingrene til spejlet er rent og 4) fjern resten med fnugfri køkkenrulle. Genmonter…

Kollimering checkes og den er lidt skæv

img_5764

Takahashi kollimator i brug – den dur bare!

Konklusion

Ca 30-45 minutter i alt, det er OK, nu mangler der så blot klart vejr…