Rens af RC10

Hvorfor rens og justering?A_jupiter_Jup_2016_01_30_03_09_07_Red_GY-4_BX2_BY-5

Efter nogle forsøg med mit RC10 på planet (Jupiter) var jeg langt fra tilfreds med kvaliteten af de foto der kunne tages. Der er jo mange muligheder for fejl, f.eks. Seeing, Kollimering, dug, snavs på optik og kamera. Derudover kan der være mekaniske problemer, såsom spejle der bevæger sig efterhånden som teleskopet bevæges.

Spejlene blev så inspekseret og primær er meget beskidt, sekundær er ok, dvs. det hele skal adskilles, vaskes / renses, samles igen og så selvfølgelig kollimeres, ikke helt trivielt.

Adskil RC10.

Lidt input, hvis det skal ske igen, eller andre skulle falde over det:

Mit RC10 er ca. 1 år gammelt og egentligt ikke stået ude ret meget tid, men måske det har været ude uden overdækning og dermed blevet meget snavset, jeg ved det faktisk ikke. Adskildelsen sker ved at demontere de 6 skruer der sidder imellem tubus og bagsiden af RC10. Derefter fjernes de to støtter til skinnerne, de har hver 3 skruer. Husk at opmærke, hvad der er op og ned.

Vær meget forsigtig med at fjerne bagsiden aht. spejlet Bedst at lægge det hele på et plant bord og så fjerne bagsiden når alle skruer er ude ved forsigtigtigt at trække det bagud.

Dernæst fjernes midter røret, som består af to rør, det første skrues af, det næste skal have løsnet to umbraco skruer for at det også kan skrues af.

Vend konstruktionen om med spejlet nedad (på et ordentligt underlag!) og løst primær kollimerings skruer – tre stk. Spejlet vil så lægge sig ned på underlaget og være klar til vask.

IMG_0794
Bagsiden øverst i billedet og spejlet forrest monteret i sin “spejlcelle”, emærk fjedrene, det er her skruerne for montering og kolimering fastgøres. Fjedrenes styrke betyder mindre fordi der 3 stk skruer der strammer og 3 stk. der holder imod
IMG_0797
Bagside, spejl og selve scopet (uden flash, dvs. meget høj ISO)

Vask.

Selve vasken kan ske ud fra dette indlæg: http://helixgate.net/DSI2.html. Som på glimrende måde beskriver hele processen. Efter den behandling blev spejlet – nå ja – spejblank og efter tørring blev det hele samlet i omvendt rækkefølge. Jeg havde ikke destilleret vand, men var omhyggelig med at opsuge vand efter vask 2 med vand og sprit. Jeg var positiv overrasket over hvor nemt det var.

IMG_0801
Spejlet er spejlblank!

Sikring af spejlets placering.

I mit RC10 er spejl og fokuser monteret i samme enhed, dvs. der er reelt tre skruer (kollimerings skruerne!) der holder det hele og ovenikøbet med en akse der vender 90 grader i forhold til belastningen. Ikke helt genialt. Så har man godt nok monteret nogle korkskiver imellem bagsiden og spejlholderen, men det virker noget løst.

Min gode ven Frank var på besøg, og det vil han slet ikke kunne leve med, så resultatet blev at vi kørte ind på hans værksted, borede 8 stk. huller på tværs på kanten af bagsiden, dvs. i væggen på den cylender som spejlcellen vender ind i (jeg skal huske nogle foto…)

Heri laves 4 mm gevind og 8 stk pinol skruer monteres. Hjem igen og montage af det hele og sandeligt ved at lægge telescopet på den ene side, stramme alle 8 skruer med håndkraft. Derefter roteres scopet 180 grader og sandeligt: de 2-3 nu øverste skruer er løse, dvs. spejlet vil bevæge sig UDEN den her løsning. Simpelt og effektivt, og langt nemmere end at skulle adskille fokuser fra spejlcellen.

IMG_0818
8 stk pinolskruer monteret med kontramøtrikker. Denne konstruktion sikrer at spejlcellen ikke flytter sig under brug

Next light.

Virker det så? Ja det gør det, og det virker godt. Kollimering foregik med en Cheshire, der viste at primær var (nogenlunde) OK og sekundær helt ok. Dvs. jeg gjorde intet før det kom ud på EQ8. Hurtigt check på en alm. stjerne viste at det ikke var perfekt, så en hurtig justering i middel seeing og så nogle foto. Faktisk ganske mange af Jupiter

JupiterA_jupiter_Jup_2016_01_30_03_09_07_Red_GY-4_BX2_BY-5

OK, indrømmet ikke noget mesterværk, men dog med tydelig observation af GRS.

Månerne var også tydelige – ihverfald tre af dem

Alt med RGB filtre (ingen L) og ca 1000 stk fra hver og måske 5-800 i stacken. RGB align via mit eget stump software til formålet

A_jupiter_Jup_2016_01_30_03_12_25_Red_GX4_GY-5_BX3_BY-7

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.